E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2004 - Volume 14 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2370 Viewed877 Downloaded

The Comparison Of Different Regional Anaesthetic Techniqueson Haemodynamic Effect And Postoperative Analgesic Requirement For Caesarean Section
Sezaryenlerde Farklı Bölgesel Anestezi Yöntemlerinin Hemodinamik Etkiler ve Postoperatif Analjezik Tüketimi Yönünden Karşılaştırılması

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2004;14(4):200-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bu çalışmada, rejyonel anestezinin anne ve yeni doğan üzerine olan etkilerini ve postoperatif analjezik etkilerini belirlemek için ASA I-II sınıfı elektif sezaryan olan 36 gebe değerlendirildi. Gereç ve Yöntemler: Olgular rasgele olarak epidural, spinal ve kombine spinal-epidural anestezi şeklinde 3 gruba ayrıldılar. Epidural anestezi grubundaki olgular 18 mL %0.5 izobarik bupivakain, spinal grubundakiler 2mL %0.5 hiperbarik bupivakain, kombine spinal-epidural grubundakiler ise intratekal 1.25 mL %0.5 hiperbarik bupivakain, epidural olarak %0.5 izobarik bupivakain aldılar. Anneye ait hemodinamik parametreler operasyon süresince peryodik olarak kaydedildi. Yeni doğanın 1 ve 5.dakika Apgar Skorları ve göbek kordonundan alınan kan gazı analizleri kaydedildi. Postoperatif analjezi için tüm olgulara hasta kontrollü epidural analjezi yöntemi ile tramadol göndermek üzere yükleme dozu:5mg, infüzyon hızı: 1mgh-1 ve kilitli kalma süresi 30dk olacak şekilde programlandı. Postoperatif ağrının şiddeti 10cm vizüel ağrı skalası ile değerlendirildi. Vizüel ağrı skoru 5in üzerinde olan olgulara 75 mg diklofenak im uygulandı.Bulgular: Demografik veriler çalışma gupları arasında bezer idi. Sistolik ve ortalama kan basınçları spinal grupta 1,5 ve 15.dkda preoperatif değerlere göre anlamlı şekilde azaldı. Sistolik, diastolik ve ortalama kan basınçları ile kalp hızı spinal grupta cilt ve uterus insizyonu ile bebeğin çıkımı sırasında anlamlı olarak azaldı. 1 ve 5dk Apgar skorları, göbek kordonu kan gazı analizleri gruplar arasında benzer idi. Postoperatif dönemde KSEA grubunda ek analjezik ihtiyacı az olduğu gibi toplam analjezik miktarı da az bulundu. Sonuç: Elektif sezaryen girişimlerinde kombine spinal epidural anestezinin spinal veya epidural anesteziye göre üstün olduğu sonucuna varıldı.
ABSTRACT
Objective: In this study, thirty-six ASA I or II parturients undergoing elective caesarean section were evaluated to determine the maternal and neonatal outcomes and postoperative analgesic effects of regional anaesthesia. Material and Methods: Patients were randomly assigned into 3 groups to receive epidural anaesthesia, spinal anaesthesia or combined spinal-epidural anaesthesia. Patients in epidural group (n=15) received 18 mL 0.5% isobaric bupivacaine, patients in spinal group (n=12) received 2 mL 0.5% hyperbaric bupivacaine, patients in combined spinal-epidural group 3 (n=12) received intrathecal 1,25 mL 0.5% hyperbaric bupivacaine and epidural 5 mL 0.5 % isobaric bupivacaine. Maternal haemodynamic parameters were continuously recorded during the peroperative period. Apgar Scores at the 1st and 5th minutes of the newborns and umbilical blood gassess were also noted. For postoperative analgesia, a patient-controlled analgesia pump was programmed to deliver epidural tramadol following as loading dose:5mg, infusion rate:1mgh-1, lock out interval: 30 min. Postoperative pain intensity was assessed by patients using a 10 cm Visual Analoque Scale. When the patient had pain score above 5 points, supplemental analgesic diclofenac 75 mg im was given. Postoperative analgesic consumption and patients satisfaction were also noted.Results: Demographic data were similar among the study groups. Systolic and mean blood pressures significantly decreased in spinal group at 1,5,15 min when compared to preoperative measurements. Sistolic, diastolic and mean blood pressures, heart rate decreased significantly in spinal group during the incission of skin and uterus, at time of neonatal outcome. Apgar Scores at 1 and 5 min and the assesment of umbilical blood gassess were similar among the three groups. It was found that additional analgesic requirement and total analgesic consumption were lower in combined spinal epidural group during postoperative peiod. Conclusion: It is concluded that combined spinal-epidural anaesthesia is superior to spinal anaesthesia or epidural anaesthesia for elective caesarean section.