E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1995 - Volume 5 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2472 Viewed1654 Downloaded

The Correlation Between Endocervical Glandular Lesion (CIN) And Squamous Cell Cervix Carcinoma
Endoservikal Glandüler Lezyonlarla Skuamöz Neoplazi Birlikteliğinin Araştırılması

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1995;5(4):307-9

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Endoservikal glandüler lezyonlarla (EGL) CIN ve skuamoz hücreli serviks karsinomu arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını saptamak. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji AD. Materyel ve Metod: Anabilim Dalımızca 1990-1993 yılları arasında gelen değişik servikal patolojilere sahip 120 olgu tekrar değerlendirildi. Bunlara ait hematoksilen-eozin ile boyalı kesitler ışık mikroskobu düzeyinde tekrar değerlendirildi. Bulgular ve Sonuç: Olguların 44'ünde değişik derecelerde CIN ve 23'ünde skuamoz hücreli karsinom (SHK) saptandı. Olguların 29'unda EGL saptandı. CIN ve SHK aynı patolojik kategori içinde incelendi. Bu kategorideki olgu sayısı 67 idi. Bu olguların içinde aynı zamanda EGL görülenlerin sayısı 14 olarak bulundu. CIN/SHK ve EGL birlikte bulunma olasılığı %20 olarak hesaplandı. Serimizde elde edilen %20 oranı literatürde benzer çalışmalarla karşılaştırıldığında düşük olarak görülmektedir. Ancak bu konuda yapılan çalışmalar oldukça az sayıdadır. Yine de bulduğumuz oran, pratik olarak cerrahi patoloğun herhangi bir servikal skuamoz lezyonu saptaması halinde, beraberinde servikal skuamoz lezyonu saptaması halinde, beraberinde servikal skuamoz endoglandüler lezyon bulunabileceğinin akılda tutulması gerektiğini göstermektedir.
ABSTRACT
Objective: To search for if there is a correlation between EGL and CIN and SCC. Institution: 9 Eylül University School of Medicine, Department of Pathology. Material and Methods: 120 gynecological materials of different cervical lesions submitted to our department between 1990-1993 were reevaluated. The sections were stained with Hematoxylen-Eosin and evaluated for cervical glandular lesion, CIN and invasive squamos cell carcinoma under light microscopy. Results and Conclusion: In 44 cases, CIN and in 23 cases SCC was noted. Endocervical glandular lesion was noted in 29 cases. When CIN and SCC was evaluated under the same pathologic category, the number of the cases reached to 67. In this group, 14 cases had, also, EGL. The coincidence of EGL and CIN/SCC was found to be 20%. Although the rate coincidance in our series is lower than other series reported, it is enough for us to reward a surgical pathology practitioner that any squamos lesion might be a precaution for a cervical endoglandular lesion.