E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2009 - Volume 19 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2759 Viewed1185 Downloaded

The Effect of Abdominal Hysterectomy Performed for Uterine Leiomyoma on Quality of Life
Myoma Uteri Nedeni ile Yapılan Abdominal Histerektomilerin Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2009;19(1):1-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bu çalışmada, myoma uteri nedeni ile yapılan total abdominal histerektomi (TAH) operasyonunun genel yaşam kalitesi üzerine etkilerini değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya myoma uteri nedeni ile TAH operasyonu yapılan toplam 50 hasta alındı. Tüm olguların operasyondan kısa bir süre önce ve altı ay sonra genel yaşam kaliteleri Kısa Form-36 (Short form 36; SF-36) kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: TAH sonrası genel yaşam kalitesi; fiziksel fonksiyon, fiziksel ve emosyonel rol kısıtlaması, sosyal fonksiyon, mental sağlık, vitalite (enerji), ağrı ve sağlığın genel olarak algılanması olmak üzere toplam 8 boyutuyla değerlendirildiğinde ameliyat sonrası her bir alt boyutun ameliyat öncesine kıyasla iyileştiği gözlendi. Sonuç: Histerektomi kararına yol açan jinekolojik problemler cinsel disfonksiyonun yanında sağlıkla ilişkili genel yaşam kalitesini de etkilemektedir. Histerektominin sağlıkla ilişkili genel yaşam kalitesini; anormal kanama, kronik pelvik ağrı ve semptomatik miyomları tedavi ederek iyileştirmesi amaçlanır. Çalışmamızda, myoma uteri nedeni ile yapılan TAH'ın hastaların genel yaşam kalitesini, tüm alt boyutlar da dahil olmak üzere, arttırdığı bulundu.
ABSTRACT
Objective: To evaluate the impact of total abdominal hysterectomy operation performed for uterine leiomyoma on quality of life. Material and Methods: Fifty patients undergoing total abdominal hysterectomy performed for uterine leiomyoma were included our study. The quality of life of patients was evaluated by short form-36 (SF-36) before and after sixth month of operation. Results: We observed that the general quality of life with 8 perceptions, including physical functioning, role physical, role emotional, social functioning, energy and mental health index were all improved after total abdominal hysterectomy. Discussion: Gynecological disorders leading to total abdominal hysterctomy influence sexual function and health related quality of life. Hysterectomy improved health releated quality of life by treating abnormal bleeding, chronic pelvic pain and symptomatic myomas. Our results propose that total abdominal hysterectomy enhance quality life.