E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1999 - Volume 9 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2868 Viewed1644 Downloaded

The Influence Of The Severity, Duration And The Time Of Development Of Oligohydramnios On Fetal Lung Maturation
Oligohidramniosun Şiddetinin, Süresininve Geliştiği Gebelik HaftasınınFetal Akciğer Gelişimi Üzerine Etkileri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1999;9(4):224-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Oligohidramniosun gelişim zamanı, süresi ve derecesi ile fetal akciğer gelişimi arasında bir bağlantı kurabilmek ve fetal akciğer gelişimi üzerine bahsedilen kriterlerden hangisinin daha etkin olduğunu değerlendirmek. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi, Ankara. Materyel ve Metod: 24-36. gebelik haftaları arasında, tespit edilmiş bir konjenital anomalisi bulunmayan 52 oligohidramniotik ve 48 kontrol hastası çalışmaya alındı. Tüm olguların amniotik indeksleri (AI), ultrasonografi (US) ile Phelan kriterlerine göre değerlendirildi. Olgular onbeşer günlük periyodlarla doğuma kadar takip edildi. Doğum sonrası, bebekler akciğer gelişiminin klinik bulguları açısından üç ayrı gruba ayrıldı. Oligohidramniosun süresi, şiddeti ve tespit edilen gebelik haftası ile bebek durumu arasındaki ilişki istatistiksel olarak araştırıldı. Bulgular: Hasta ve kontrol grubunun değerlendirilmesi sonucu oligohidramniosun fetal akciğer gelişimi üzerine olan olumsuz etkisi tespit edildi. Ayrıca oligohidramniosun geliştiği gebelik haftasının fetal akciğer gelişimine olan etkileri anlamlı bulunurken (p<0.01), oligohidramnios süresinin ve şiddetinin bu gelişim üzerine olan etkileri istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Oligohidramniosun gelişim zamanı, süresi ve şiddetinin fetal akciğer gelişimine etkileri incelendiğinde, oligohidramnios gelişim zamanının pulmoner yetersizliğin kliniği ile yakından ilişkili olduğu gözlendi.
ABSTRACT
Objective: To determine the relation between fetal lung maturation and the time of development, the severity and the duration of oligohydramnios. Institution: Dr. Zekai Tahir Burak Womens Hospital ? Ankara Materials and Methods: 52 oligohydramniotic fetuses and 48 controls at 24 to 36 weeks of gestation without any detected congenital anomalies were studied. Amniotic indexes (AI) of all cases were determined by ultrasonography (US) according to the criteria, described by Phelan and all cases were examined every 15 days untill delivery. After the delivery all infants were divided into 3 groups according to the clinical findings of lung development. The interaction between the status of the infants and the severity, duration of oligohydramnios and the week of gestation at which of oligohydramnios developed was investigated statistically. Results: Oligohydramnios showed a negative influence on fetal lung development. Additionally, the week of gestation at which oligohydramnios developed, significantly influenced fetal lung development while the severity and duration of oligohydramnios did not possess any significant effect (p>0.05). Conclusion: The time at which oligohydramnios developed is the only factor which is closely related to the pulmonary insufficiency.