E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2004 - Volume 14 - Issue 6

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2505 Viewed774 Downloaded

The Positive Predictive Value of Annual Cervical Smears in Postmenopausal Women
Postmenopozal Kadinlarda Yillik Servi̇kal Smear Almanin Pozi̇ti̇f Predi̇kti̇f Değeri̇

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2004;14(6):311-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Postmenopozal kadınlardan arka arkaya alınan yıllık servikal smear sonuçlarının pozitif prediktif değerini incelemek ve östrojen - progestojen tedavisinin (ÖPT) anormal sonuçlara etkisini belirlemek. Gereç ve Yöntemler: Spontan menopoza giren ve 1995 - 2002 yılları arasında kliniğimize başvuran ve takipte olduğu süre boyunca bir ile 4 adet arasında yıllık servikal smearı olan kadınlar bu retrospektif çalışmada incelenmiştir. Takipte oldukları sürece hormonal tedavi almayan kadınlar ile ÖPT alan kadınlar çalışmaya dahil edilmiştir. Sonucu ASCUS, AGCUS, LGSIL veya HGSIL olan smearlar anormal kabul edilmiştir. Bu anormal smearların takibi ve tedavisi amacıyla alınan ekstra smearlar ve yapılan işlemlerin sonuçları incelenmiştir. Bulgular: 3198 kadından ilk başvuruda smear alınmıştır. Bu kadınlardan birinci yılda %37sinden, 2. yılda %19undan ve 3. yılda %11inden servikal smear alınmıştır. İlk başvuruda ve takip eden yıllarda anormal smear oranları benzerdi ve sırasıyla %1.25, %0.93, %0.34 ve %0.89 idi. Anormal smearların %91i (51/56) ASCUS idi. Sadece bir kadının kesin tanısının prekanseröz olduğu saptandı. ÖPT kullanan kadınlarla hormon kullanmayan kadınlar arasında anormal smear oranları benzerdi. Sonuç: Postmenopozal kadınlarda ardışık olarak alınan 4 adet yıllık servikal smearlarda anormal sonuç oranları yıllar arasında benzerdir. Anormal smearın bu kadınlardaki insidansı ve pozitif prediktif değeri düşük olabilir. Bu düşük oran serviksin bir prekanseröz lezyonunu saptama maliyetinin artmasına sebep olacaktır. Östrojen - progestojen tedavisi anormal smear oranını arttırmamaktadır.
ABSTRACT
Objective: To evaluate the positive predictive value of annual cervical smears in postmenopausal women, and to determine the effect of estrogen + progestogen therapy (EPT) on Pap smear findings. Material and Methods: Women, who had spontaneous menopause and who had up to 4 annual smears following presentation to our outpatient clinic between 1995 and 2002, were retrospectively analyzed. Women were either on no hormonal treatment or on EPT during the follow-up. Cervical smears, which reported ASCUS, AGCUS, LGSIL or HGSIL were accepted as abnormal. Extra smear results, and any additional diagnostic tests were evaluated, and pathology reports confirming histological diagnoses were analyzed. Results: 3198 women had a smear at the initial presentation. 37%, 19% and 11% of these women had one, two, and three repeated annual smears, respectively. The rates of abnormal smear were 1.25%, 0.93%, 0.34% and 0.89% in the 4 consecutive annual smears, respectively (P>0.05). Ninety-one percent (51/56) of abnormal smears were ASCUS. Final diagnosis of only one woman was pre-cancerous. The rate of abnormal smears was comparable between women, who were on EPT and those, who were not on any treatment. Conclusion: The rates of abnormal smear were comparable in the 4 consecutive annual smears in postmenopausal women. The incidence and positive predictive value of abnormal smears seem low in these women. This may increase the cost for detecting one pre-cancerous lesion of the cervix. Use of EPT does not increase the rate of abnormal smears in postmenopausal women.