E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2005 - Volume 15 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
2306 Viewed833 Downloaded

The Role Of Laparoscopy In Endometrial Cancer
Endometrium Kanserinde Laparoskopinin Rolü

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2005;15(1):52-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Endometrium kanseri tüm jinekolojik kanserler arasında son yıllarda en sık karşılaşılan tiptir. Olguların büyük çoğunluğu erken evre hastalardır ve bu sayede cerrahi yaklaşım en önemli tedavi modalitesini oluşturmaktadır. Yüksek risk grubunda olan hastalarda ise tedaviye adjuvan radyoterapi eklenmektedir. Erken evre endometrium kanserinde klasik cerrahi yaklaşım laparotomi ile Tip-I histerektomi, salfingoooferektomi, pelvik ve/veya paraaortik lenfadenektomidir. Fakat son yıllarda bu hastalarda daha az kan kaybına yol açması ve daha az cerrahi morbiditeye neden olması sebebiyle laparoskopik cerrahi evreleme yapılmaktadır. Özelliklede laparoskopik işlemin prognoz üzerine olumsuz etkilerinin olmadığını gösteren sonuçların ortaya çıkmasıyla birlikte, bu cerrahi işlem daha çok uygulanmaya başlamıştır. Bu derlemede kısaca jinekolojik onkolojide laparoskopinin rolü tartışılıp esas olarak endometrium kanserli hastalarda laparoskopik işlemin tarihsel gelişimi, avantajları ve dezavantajları literatür ışığı altında gözden geçirilmiş ve kendi tecrübemiz kısaca aktarılmıştır.
ABSTRACT
Cancer of the endometrium is the most commonly seen tumor among all gynecologic malignancies. Since most of the patients have early stage disease, surgery becomes the most important therapeutic modality. Addition of radiation therapy as an adjuvant treatment is suggested in high risk patients. Type-I hysterectomy, salpingo-oophorectomy, and pelvic-paraaortic lymphadenectomy is the classical surgical treatment in patients with endometrial cancer. However, laparoscopic surgical staging is being performed more frequently in recent years. This treatment modality have the advantages of less operative blood loss and less operative morbidity. Since recent reports suggest no poorer prognosis in patients with laparoscopic staging, this procedure seems to be the best option in suitable patients. In this review, we mainly evaluated the historical development, advantages, and disadvantages of laparoscopic procedure in endometrial cancer patients under the guideliness of the literature and shortly we discussed the role of laparoscopy in gynecologic tumors and presented our experience.