E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1993 - Volume 3 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2165 Viewed656 Downloaded

The Value of Determinating Plasma Fibronectin Concentration in the Early Diagnosis of Pre-Eclampsia
Pre-Eklampsi Erken Tanısında Plasma Fibronektin Konsantrasyon Tayininin Önemi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1993;3(1):10-2

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Pre-eklampsi patogenezindeki görüşler, özellikle endotelyal hücre harabiyeti üzerinde yoğunlaşmaktadır. Pre-eklampside kan basıncında görülen artış; fibronektin düzeylerindeki, muhtemelen endotelyal harabiyet ile ilgili olan ve daha önceden saptanabilen yükselme ile ilişkili olsa gerektir. Bu çalışmada 30 sağlıklı normal gebe ve 38 pre-eklampsi olgusunda plasma fibronektin düzeyleri ölçümlenmiştir. Pre-eklamptik olgularda ve daha önce normotensif olan 7 olgunun sonradan hipertansiyon gelişen 6'sında fibronektin düzeyleri anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (t:8.71, p<0.001). Bu yükselme hipertansiyon gelişiminden 30±8.7 gün önceden tesbit edilmiştir. Bu nedenle gebelikte fibronektin konsantrasyonlarındaki herhangi bir yükselme, özellikle hipertansif bir hastalığın gelişimi açısından klinisyeni uyarmalıdır.
ABSTRACT
Concepts about the pathogenesis of pre-eclampsia especially involve endothelial cell damage. Increase in arterial blood pressure in pre-eclampsia seems to be in an association with a preceding rise in plasma fibronectin levels, perhaps contributing to endothelial disruption. Plasma fibronectin levels were measured in 30 healthy normotensive women and in 38 pre-eclamptic patients. Fibronectin concentrations were significantly higher in pre-eclamptic cases (t:8.71, p<0.001) and in 7 normotensive women whom 6 of them developed hypertension with proteinuria and/or edema. Fibronectin levels increased 30±8.7 days earlier than the onset of hypertension. It is to be concluded that fibronectin elevations must warn clinicians for its predictive role especially in pre-eclampsia.