4550 Viewed1534 Downloaded
The Value Of Prenatal Ponderal Index Referring To High-Risk Babies
Prenatal Ponderal İndeksin Riskli Bebekleri Göstermedeki Değeri
Sema AKMAN*, Tayup ŞİMŞEK**
*, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD**, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, ANTALYA
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2001;11(2):85-8
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Yenidoğan ölümleri gelişmekte olan ülkelerin en önemli sorunlarından birisidir. Postnatal ihtiyaçların ve bakımın azaltılması için prenatal riskli bebeklerin saptanması neonatal mortalitenin azaltılması için esastır. Bu nedenle intrauterin yüksek riskli bebekleri saptamak için ponderal indeksin değerini araştırdık. Materyel ve Metod: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında doğan 100 bebek çalışmaya alındı. Prenatal ponderal indeksin hesaplanması için tüm olgulara obstetrik ultrason yapıldı. Prenatal ponderal indeks hesabı için femur uzunluğu ve fetal ağırlık kullanıldı. Prenatal ponderal indeks postnatal ponderal indeks ile karşılaştırıldı. Istatistiksel analizler için korelasyon testi, Wilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi ve student t testi kullanıldı. Istatistiki anlamlılık için p<0,05 kabul edildi. Bulgular: Elli bir bebek kız, 49 u erkekti. Prenatal ağırlık, boy ve ponderal indeks ölçümleri postnatal ölçümlerle korele bulundu. Perinatal komplikasyonlar düşük ponderal indeksli bebeklerde daha sık saptandı (asfiksi için p<0,001, mekonyum aspirasyonu için p<0,01). Düşük ponderal indeksli bebeklerde asfiksi %69,2 oranında görüldü, ancak ponderal indeksi normal olan bebeklerin yalnızca %6,8inde asfiksi görüldü. Benzer şekilde mekonyum aspirasyonu için bu oran düşük ponderal indeksli bebeklerde %23 iken normal olanlarda %3,4 bulundu. Sonuç: Prenatal ponderal indeks postnatal ponderal indeks ile korele bulundu. Perinatal komplikasyonlar düşük ponderal indeksli bebeklerde daha sık görülmektedir. Prenatal ponderal indeks intrauterin yüksek riskli bebekleri saptamak için kullanılabilir.
ABSTRACT
Objective: Neonatal mortality is one of the most important problem in the developing countries. To determine high- risk babies for preparing postnatal requirements and care are vital to decrease neonatal mortality. Therefore, we sought the value of Ponderal Index to determine in-utero high-risk babies. Material and Method: One hundred babies born in the Department of Obstetrics and Gynecology, Akdeniz University School of Medicine was enrolled in this study. Obstetrical sonography was performed in all cases to calculate prenatal Ponderal Index. Femur length and fetal weight were used for calculating of Ponderal Index. Prenatal and postnatal Ponderal Index were compared to evaluate the value of prenatal Ponderal Index in babies with or without perinatal complication. Correlation test, Wilcoxon two-paired sample test and student s t test were used for statistical analysis. P< 0,05 was accepted for statistical significance. Results: Fifty one babies were female and 49 were male. Prenatal weight, length and Ponderal Index were found to be correlate with postnatal measurements. Perinatal asphyxia rate were higher in babies with low Ponderal Index (p<0,001). We determined asphyxia 69,2% in babies with low prenatal Ponderal Index. However, asphyxia was found 6,8% in babies with normal Ponderal Index. In addition, meconium aspiration was found to be 23% in babies with low Ponderal Index and 3,4% in babies with normal Ponderal Index (p<0,01). Conclusion: Prenatal Ponderal Index correlates with postnatal Ponderal Index. Perinatal complications is higher in babies with low Ponderal Index. So, prenatal Ponderal Index may be used to detect in-utero high-risk babies.