2703 Viewed1709 Downloaded
Benign-malign Differentiation Of Adnexial Tumors With Transvaginal Ultrasonography
Transvaginal Ultrasonografi İle Adneks Kitlelerinin Benign-Malign Ayrımının Yapılması
Hakan YETİMALAR*, Atilla KÖKSAL**, Hüsnü UĞUR***, Ümit ZETEROĞLU***
* Op., İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniği**, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniği***, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniği, İZMİR
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2001;11(3):174-9
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bu çalışmada kadın hastalıkları arasında önemli bir yeri olan adneks kitlelerinin, erken ve ayırıcı tanısının yapılabilmesi için bazı yöntemlerin geliştirilmesine çalışılmıştır. Adneks kitlelerinin önemli bir kısmını oluşturan over kanserleri ne yazık ki halen genelde 3. ve 4. evrelerde tanınabilen ve bu nedenle de tanıda geç kalınan kitleler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kitlelerin erken evrelerde yakalanması, benign ve diğer organlardan köken alan kitlelerden ayırıcı tanısının yapılması halen önemini korumaktadır. Erken evrelerde yakalanamayan bu kitleleri taşıyan hastaların survileri oldukça kısa olmaktadır. Çalışmanın Yapıldığı Yer: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniği, İzmir. Materyel ve Metod: Bu amaçlarla planlanan bu çalışmada, adneks kitleleri olan hastaların transvajinal ultrasonografi ile kitlelerinin ekojeniteleri, papiller çıkıntıları, duvar kalınlıkları, kitlelerde gölgelenmenin varlığı, kitle septum yapılarının varlığı ve ölçümü, batında asit varlığı, yarım ve 1 saatlik sedimentasyon hızları, kan trombosit sayısı ve serum Ca 125 düzeyleri gibi parametreler değerlendirilmiştir. Bulgular: Sonuçta transvajinal ultrasonografinin adneks kitlelerinin benign - malign ayrımının yapılmasında serum Ca 125 değerleri ile birlikte yararlı olduğu bulunmuştur. Sonuç: Bu kitlelerde operasyon gerekliliği konusunda karar verilmesi açısından da bu yöntemlerin yararlı olabileceği sonuçlarına varılmıştır.
ABSTRACT
Purpose: In this study, we tried to develop some methods for the early and differential diagnosis of the adnexal masses that takes an important place among the gynecologic diseases. What a pity that the ovarian cancer which forms an important part of the adnexal masses is still generally diagnosed during the 3. and 4. stages and so comes in front of us as lately diagnosable masses. The differential diagnosis of malign adnexal masses from the benign and other organ originated ones, still keeps the importance. Because, the survey of the patients that carry these masses and not diagnosed in the early stages are being rather short. Institution: İzmir Atatürk State Hospital Clinics of Obstetrics & Gynecology, İzmir. Material and Methods: This study was planned for these reasons and echogenicity, papillary projections, wall thickness, shadowing, septum existance and thickness of the masses and ascide in the abdomen is looked for by transvaginal ultrasonography and sedimentation rate during half and one hour, blood platelet count, serum Ca 125 levels are measured of the patients with adnexal masses. Results: As a result, the transvaginal ultrasonography combined with serum Ca 125 levels were found to be useful for the differentiation of benign from malignant adnexal masses. Conclusion: The methods are found meaningful for making a decision for operation.