E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 05 Mar 2012
Year 2012 - Volume 22 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2361 Viewed768 Downloaded

Tüberküloz Salpenjit Zemininde Gelişen Tubal Adenokarsinom Olgusu
Adenocarcinoma of Fallopian Tube Case Coexisting with Tuberculous Salpingitis

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2012;22(1):54-6

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Primay fallopian tube cancers, the least frequently seen among female genital malignancies, are very similar to ovarian cancers in histological properties and behavior. Data on its etiology, risk factors and prognosis is limited probably as a result of its rarity. There are few case reports in literature about tubal cancers coexisting with tuberculous salpingitis. While etiology of the tumor is still unknown, probable relation of it with chronic inflammation, infertility, tuberculous salpingitis and tubal endometriosis was noted. A case of primary tubal adenocarcinoma diagnosed postoperatively in a patient having high levels of Ca 125 and a right adnexal mass that was found during investigations for her menometrorrhagia was presented. In countries where tuberculosis is still an important health problem, the relation of the tubal cancer with tuberculous salpingitis should be remembered and surgical and specific medical treatments of the disease should be made accordingly.
ÖZET
Kadın genital kanserleri arasında en az sıklıkla görülen primer fallop tüp kanserleri histolojik özellikler ve davranış bakımından over kanserleriyle çok benzerdir. Nadir görülmesinin bir sonucu olarak bu kanserlerin etiyolojisi, risk faktörleri ve prognozu hakkında bilinenler sınırlıdır. Literatürde tüberküloz salpenjit ile birlikte tubal kanserlerin görüldüğü birkaç olgu sunumu mevcuttur. Tümörün etiyolojisi hala bilinmemekle birlikte, kronik inflamasyon, infertilite, tüberküloz salpenjit ve tubal endometriozisle arasındaki olası bir ilişki dikkat çekmiştir. Menometroraji nedeniyle yapılan tetkiklerde sol adneksiyal alanda kitle tespit edilen ve Ca 125 düzeyleri yüksek olan bir hastada tüberküloz salpenjit ile birlikte bulunan tubal adenokarsinoma olgusu sunuldu. Tüberkülozun hala önemli bir sağlık sorunu olduğu ülkelerde, tubal kanser ile tüberküloz salpenjit arasındaki ilişki akla getirilmeli ve olguların cerrahisi ve medikal tedavileri gerektiği gibi yapılmalıdır.