2902 Viewed1028 Downloaded
Unilateral Congenital Short Femur: Case Report
Unilateral Konjenital Kısa Femur
Remzi ATILGANa, Salih Burçin KAVAKb, Ebru KAVAKb, Aygen ÇELİKc, Adem YAVUZd
aKadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Elazığ Medical Park Hastanesi, bKadın Hastalıkları ve Doğum AD, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, dKadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Elazığ cKadın Hastalıkları ve Doğum AD, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2009;19(4):224-6
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2025 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Unilateral konjenital kısa femur, yaklaşık olarak 50.000 doğumda bir ortaya çıkan nadir bir iskelet bozukluğudur. Daha sıklıkla sağ femurda ortaya çıkar. Familyal, maternal talidomit kullanımı, viral enfeksiyon, irradyasyon, fokal iskemi, travma ve kimyasal toksinlere maruz kalma gibi çeşitli etiyolojik faktörler öne sürülmüştür. Temel problem, ekstremiteler arası uzunluk farkıdır. Biz 21. haftada prenatal tanısı konulan, diğer yönlerden sağlıklı, sporadik bir unilateral konjenital kısa femur olgusu sunduk. Tanı, doğumdan sonra teyit edildi. Sonuç olarak, prenatal kısa femur tanısı konulan olgulara, uygun zamanda ortopedik konsültasyon yapılabilir. Böylece gelecekteki tedavi yöntemleri için daha iyi karar verilmesi sağlanır. Ultrasonografinin kullanımı, iskelet bozukluklarının daha erken prenatal tanılarını sağlayabilir.
ABSTRACT
Unilateral congenital short femur is a rare skeletal system abnormality seen in 1 of 50.000 births. It is more commonly seen on right femur. Genetic predisposition, maternal thalidomide use, viral infections, irradiation, focal ischemia, trauma, chemical toxins, are a few of suspected etiologic factors. Main problem is the difference between the lenght of extremities. We here in report a sporadic unilateral short femur case, who has no other anomaly, diagnosed at 21 week of pregnancy. Diagnosis is approved with the short femur after birth. In conclusion, orthopedic consultation may be given at appropriate time to cases who have prenatal diagnosis of short femur. Future treatment methods may be chosen better when practical diagnosis is present use of ultrasound may help early diagnosis of skeletal abnormalities.