E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2007 - Volume 17 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2354 Viewed1270 Downloaded

Vulvar Angiomyofibroblastoma: Case Report
Vulvar Anjiomyofibroblastoma

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2007;17(1):69-72

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Anjiomyofibroblastoma vulvada görülen nadir bir mezenkimal tümör olup, gerçek insidansı tam olarak bilinmemektedir. Daha çok premenopozal dönemdeki kadınlarda labium majusta asemptomatik kitle olarak karşımıza çıkmaktadır. Genelllikle iyi huylu olup stromal invazyon göstermez ve tedavisinde basit lokal eksizyon yeterlidir. Anjiomiksoma ve sellüler anjiofibroma gibi agresif seyredip derin invazyon gösteren ve tedavisinde geniş lokal eksizyon gerektiren vulvanın diğer mezenkimal tümörlerinden, intraoperatif ve preoperatif histopatolojik ayrımının mutlaka yapılması gerekmektedir. Aşağıda vulvada kitle şikayeti ile gelen, basit lokal eksizyonla tedavisi yapılan ve vulvar anjiomyofibroblastoma tanısı alan olgunun sunumu yapılmıştır.
ABSTRACT
Angiomyofibroblastoma is a rare benign mesenchymal tumor of vulva. Its real incidence has not been known. Tumor occurs mainly in the vulvar region of premenopausal women as an asymptomatic mass. Generally, stromal invasion is not seen in this benign tumors and simple local excision is enough in the treatment. Intraoperative or preoperative histopathologic differentiation must be done from angiomixoma and cellular angiofibroma that associated with deep invasion and needs wide local excision. Here we report a case with vulvar angiomyofibroblastoma presented with vulvar mass and treated with local excision.