E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2005 - Volume 15 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2236 Viewed750 Downloaded

The Management Of An Ectopic Pregnancy In A Jehova's Witness: A Case Report
Yahova Şahidi İnanışına Sahip Bir Ektopik Gebelik Olgusunda Hasta Yönetimi: Olgu Sunumu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2005;15(1):46-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Ektopik gebelik, yaşamı tehdit edebilen boyutlarda intraabdominal kanama ile seyredebilen acil obstetrik patolojiler arasında yer alır. Hastalığın erken teşhisi, uygulanan cerrahi prosedür kadar intraoperatif ve de postoperatif hastanın hemodinamisinin stabil hale getirilmesi morbibite ve mortalite açısından büyük önem arzeder. Yahova şahitleri, kan ve diğer kan ürünlerinin transfüzyonunu kabul etmediklerinden, bu hastaların yönetiminde büyük güçlüklerle karşılaşılmakta, bu da hastaların yaşamlarının tehlikeye girmesine, tedaviye yanıt alınmasında güçlüklere, uzun ve oldukça zor bir hasta yönetimine sebep olmaktadır. Otuzüç yaşında, bir yaşayanı olan Yahova şahidi tarikatına üye olan hasta, kasık ağrısı, vaginal kanama şikayeti ile kliniğimize başvurdu. Hastanın fizik muayenesi ve tetkiklerinde sol tubal gebelikle uyumlu olabilecek bulgular saptanması üzerine yapılan laparoskopide, sol ampuller unrupture ektopik gebelik ve batın içi yaygın hemorajik mayi gözlenerek sol salpenjektomi uygulandı. Postoperatif dönemde derin anemi saptanan hasta, inanışı gereği kesinlikle kan transfüzyonunu kabul etmediği için hastanın hemodinamisinin sağlanmasında güçlüklerle karşılaşıldı. Sonuç olarak, transfüzyon yapılamayan bu nedenle hemodinamisi stabil hale getirilemeyen hastalarda, uygun cerrahi teknik uygulansa dahi postoperatif mortalite ve morbiditede artış görülebilmektedir.
ABSTRACT
Ectopic pregnancy is a still life-threating obstetric complication by means of intra-abdominal hemorrhage. Early diagnosis and hemodynamic stabilization play major role in decreasing maternal morbidity and mortality. Jehovahs witnesses comprise a unique population in medice by their refusal of blood and blood product transfusion. This belief can lead to increase in morbidity and difficulties in patient management. A 33-year-old Jehovahs witness woman presented with acute pelvic pain and vaginal bleeding. Pelvic examination and ultrasonagraphy suggested a left tubal pregnancy and fluid in Douglas pouch. Laparoscopy revealed a left unruptured ampuller pregnancy with large amount of blood in the peritoneum. She underwent left salpingectomy to stabilize the hemodynamic parameters as soon as possible. However without transfusion, her severe anemia could not have been corrected postoperatively. Postoperatively she had several complications related to severe anemia. We concluded even if the appropriate surgical technique is performed, without hemodynamic stabilization serious morbidity can be expected.