E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 30 Nov 2016
Year 2016 - Volume 26 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2585 Viewed1197 Downloaded

Assessment of Publication Rates and Number of Citations of Dissertations in University Hospitals Gynecology and Obstetrics Clinics
Üniversite Hastanelerinin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniklerinde Yapılan Tez Çalışmalarının Yayınlanma Oranları ve Atıf Sayılarının Değerlendirilmesi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2016;26(4):232-6
DOI: 10.5336/gynobstet.2016-53694
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Ülkemizde yapılan tezlerin bir dergide yayınlanma oranı çok yüksek değildir. Bu çalışmada kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinden yapılan tezlerin, ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanma oranları ve etkili faktörler değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntemler: Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezinin internet sitesinden 2007-2008 yılları arasında yayınlanmış, üniversite hastanelerindeki kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde yapılmış tüm tıpta uzmanlık tezleri değerlendirildi. Tezlerin konuları, çalışma tipleri ve yapıldıkları üniversiteler kayıt edildi. Daha sonra internet üzerinden üç ayrı kaynaktan tez sahibinin ismi ile arama yapılarak tezlerin herhangi bir dergide yayınlanıp yayınlanmadığı kontrol edildi. Bulgular: Çalışmaya, 151 uzmanlık tez çalışması dâhil edildi. Bu tezlerin 30 (%19,9)'u Science Citation Index (SCI) ve Science Citation Index-Expaded (SCI-E) grubu dergilerde, 26 (%17,2)'sı SCI ve SCI-E dışı Ulusal Akademik Ağ ve Bilim Merkezi (ULAKBİM) tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde, 3 (%2)'ü SCI ve SCI-E dışı uluslararası dergilerde yayınlanmış idi. Yayın başına alınan atıf sayısı 1,2/yıl idi. Sonuç: Çalışmamızda tezlerin yayınlanma oranları önceki çalışmalara göre yüksek gibi görünse de tüm tezlerin sadece %19,9'u SCI ve SCI-E kapsamındaki dergilerde yayınlanmış idi. Tezlerin bilimsel bir çalışma olduğu düşünülmeli, tez planlanırken yapmış olmak için değil, bilimsel bir çalışma yapmak için planlanmalıdır.
ABSTRACT
Objective: The rate of publishing of dissertations as an article in journals is not high in our country. In this study, the rates of publications in national and international journals and the factors that are effective in publication were evaluated. Material and Methods: All medical dissertations that have been prepared at obstetrics and gynecology departments of university hospitals and presented between the years 2007 and 2008 were analyzed from the web site of the thesis center of education council. The topics of the theses, the types of studies, and the universities where they were made were recorded. Then the authors's name were searched whether the dissertations were published in a journal or not, by searching the dissertation in three different resources. Results: A hundred and fifty-one dissertations were included in the study. Among them, 30 (19.9%) were published in the Science Citation Index (SCI) and Science Citation Index-Expanded (SCI-E) group journals, 26 of them (17.2%) were in national journals which are scanned in National Academic Network and Science Center (ULAKBİM) and 3 (2%) were published in non-SCI and non-SCI-E international journals. The number of citations received per publication was 1.2/year. Conclusion: Although the publication rates of theses in our study seem to be higher than previous studies, only 19.9% of all theses were published in journals covered by SCI and SCIE. Theses should be considered as a scientific research study and should be planned as such, not as obligatory assignments.