E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1992 - Volume 2 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2084 Viewed983 Downloaded

Relationship Between Diameters Of Umbilical Cord Vesels And Delivery Weight In Newborn
Yenidoğanın Göbek Bağı Damar Çapı ile Doğum Ağırlığı Arasındaki İlişki

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1992;2(1):11-4

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Fötüs ile plasenta arasında kan taşınmasında görev yapan göbek bağı amnion epiteli ile çevrili olup iki arter bir ven bulundurmaktadır. Göbek bağı damar çaplarının doğum ağırlığı ile ilişkisi miadındaki 191 adet göbek bağında araştırıldı. Doğumdan hemen sonra alınan materyaller %70'lik alkolde tespitten sonra rutin işlemlerden geçirilerek parafine gömüldü. Kesitler bağ dokusu ile kas dokusu arasındaki sınırı belirginleştiren trikom boyama metodu ile boyandılar. Oküler mikrometrik disk ile damar çapları (kas tabakasının müköz bağ dokusu ile yaptığı sınırdan) ölçüldü. Ölçüm sonuçları Student'in "t testi" ile değerlendirildi. Doğum ağırlığı ile göbek bağı damar çapları arasında istatistiki açıdan anlamlı bir ilişki bulunamadı. Ortalama arter çapı (OAÇ) ile ven çapının (VÇ) regresyon katsayıları ise aynı (r=0.17) bulundu.
ABSTRACT
Umbilical cord which carries blood between fetus and placenta is surrounded by amniotic epithelium, and it has two arteries an done vein. The relationship between diameters of umbilical cord vessels and delivery weight was investigated in 191 umbilical cords. After materials were fixed in alcohol (70%), they were exposed to processes of routine and embedded into parraffin. Section were stained by tricrom staining method which cleared boundary between connective and muscular tissue. Vessels diameters were measured by using micrometric ocular (from the border between musculer layer and mucous connective tissue) disc. Results were estimated with Student-t test. The relationship between delivery weight and umbilical cord vessels was not statistically significant. The mean diameters of umbilical arter and vein had the same regression coefficient (r=0.17).