E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 03 Apr 2015
Year 2015 - Volume 25 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2367 Viewed1263 Downloaded

Vulvar Leiomyoma: Two Cases of a Rare Clinical Condition
Vulvar Leiomiyom: İki Olgu Sunumu Eşliğinde Nadir Bir Klinik Durum

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2015;25(1):53-6
DOI: 10.5336/gynobstet.2013-38299
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Leiomiyomlar, düz kas dokusundan kaynaklanan benign mezenkimal tümörlerdir. Kadın genital sisteminde özellikle uterin korpusta en sık görülen benign tümörlerden olmakla birlikte, vulvovajinal bölgede nadiren görülürler. Vulvovajinal leiomiyomlar genellikle premenopoz dönemindeki 40-50'li yaşlardaki kadınlarda, subkütan, ağrısız büyüyen kitleler şeklinde karşımıza çıkarlar. Belirgin olmayan klinik semptomları nedeni ile sıklıkla vulvar kistlerle karıştırılırlar. Fakat özellikle diferansiye vulvar sarkomlardan klinik olarak ayrım net olarak yapılamadığı için histopatolojik inceleme büyük önem arz etmektedir. Biz bu yazımızda, kadın doğum polikliniğimize genital bölgesinde ele gelen şişlik şikâyetiyle başvuran 42 ve 31 yaşlarındaki 2 hastayı sunduk. Her iki hastanın kitlesi de cerrahi olarak eksize edildi ve patoloji raporları da benzer şekilde leiomiyom ile uyumlu düz kas tümörü olarak geldi. Bizim literatür incelememizde vulvar leiomiyomların nadir bir klinik durum olduğunun anlaşılması üzerine, her iki olgumuzu benzer bilimsel yayınlar eşliğinde sunmayı amaçladık.
ABSTRACT
Leiomyomas are benign mezenchimal tumours originating in the smooth muscle tissue.Leiomyomas are the most common benign tumours found in the female genital system especially in the uterine corpus.Their occurrence in the vulvovaginal area is rare. Vulvovaginal leiomyomas appear mostly in premenapousal women between the ages of 40 and -50 as a subcutenous painless, growing mass. They are often confused with vulvar cyst due to the absence of significant clinical symptoms. However, as they are not clearly clinically distinguishable from vulvar sarcomas, great importance must be placed on histopathological examination. In this paper, we discuss the cases of two women, aged 42 and 31, who were referred to the gynaecology polyclinic, each complaining of a lump in the genital area. Both of the masses were surgically removed and the pathological reports were compatible with smooth muscle tumour leiomyomas. We wish to report these cases, as our investigations of the literature indicate that the vulvar leiomyoma is considered to be a rare clinical condition