E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2010 - Volume 20 - Issue 6

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2419 Viewed726 Downloaded

Vulvar Papillary Hidradenoma Imitating Bartholin's Cyst: Case Report
Bartolin Kist Kliniğini Taklit Eden Vulvar Papiller Hidradenom Olgusu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2010;20(6):415-7

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Papillary hydradenoma is a rare, benign, cystic, papillary tumor, generally occurring by the differentiation of ecrine, apocrine but more frequently apocrine glands within the female genital region. On the other hand, Bartholin?s cyst occurs by the partial or complete obstruction of the Bartholin?s channels. Occasionally, those conditions can be clinically mixed with each other. We reported a 43-years-old female patient with a vulvar lesion that seems to be a Bartholin?s cycst. We realized papillary like processes on this lesion during cystectomy operation and histopathological exam revealed a papillary hydradenoma. Our aim is to point out that a tumoral lesion like papillary cystadenoma can be found within a vulvar lesion being as a similar clinic and appearance of Bartholin?s cyst. This situation is important for the approach to vulvar lesions in clinical practice.
ÖZET
Papiller hidradenom, genellikle kadın genital bölgedeki ekrin, apokrin ve daha çok apokrin glandların differansiasyonuyla oluşan, yaygın olmayan, benign, kistik, papiller bir tümördür. Bartolin kist ise, bartolin kanalların tamamen veya kısmen obstrüksiyonu sonucu gelişir. Nadir de olsa bu iki durum klinik görüntü olarak karıştırılabilir. Olgumuz 43 yaşında bartolin kist görünümünde vulvar lezyonu olan bir kadındı. Lezyona uygulanan kistektomi operasyonu sırasında papiller oluşumlar tespit ettik ve histopatolojik incelemesi papiller hidradenom şeklinde geldi. Amacımız bartolin kist kliniği ve görüntüsünde olan vulvar lezyonun altından papiller hidradenom gibi tümöral bir lezyon çıkabileceğini vurgulamaktır. Bu durum klinik pratikte vulvar lezyonlara yaklaşım açısından önemlidir.